Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to Main Content
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
Maggi
Maggi
  • Търси Търси
  • Рецепти Рецепти
  • MAGGI® Приятели MAGGI® Приятели
  • Полезни статии Полезни статии
  • Продукти Продукти
  • Kампании Kампании
  • Maggi MAGGI
  • Вход Вход
  • История
  • FAQ
  • Контакти
  • За нас
лъжичка сол

Как да заменим солта в кухнята?

Солта придава по-наситен вкус на много ястия, а също така е консервант, който предпазва продуктите от разваляне. Присъства и в много от готовите продукти, които купуваме. Затова е добре да я заменяме, когато е възможно, с други подправки за овкусяване. Но с какво можем да заменим трапезната сол?

 

Най-популярните видове сол

При готвене можете да замените традиционната сол с хималайска - най-чистия и здравословен вид сол. Хималайската сол се добива във вид на естествени кристали. Друга здравословна алтернатива е морската сол, която се отличава с по-наситен вкус и богато съдържание на минерали. Морската сол също се добива във вид на естествени кристали, които се смилат до познатата ни консистенция.

Още една здравословна алтернатива, е солта с ниско съдържание на натрий. При нея около 30% от съдържанието на натрий е заместено със соли на калия и магнезия, които влияят положително на човешкото здраве.

Вместо сол можете да използвате и миксове от подправки като риган, босилек, черен пипер, комбинирани с йодирана сода. Билковата сол може да съдържа също така мащерка, чесън, розмарин и магданоз. Колкото по-богат е букетът от подправки, толкова по-интересен и наситен ще е вкусът на приготвеното ястие.

Най-добрите заместители на солта - домашните билкови подправки

Заместителите на солта са наистина много. Най-добрите миксове от подправки всъщност можете да приготвите сами - забъркайте си собствени миксове, съобразени с вашия вкус и ястията, които приготвяте най-често. При приготвянето, имайте предвид, че част от подправките имат не само аромат, но и наистина солен послевкус.

За да подправите бульон, използвайте кимион. За да подправите крем супи - копър, магданоз и кориандър. Подходяща комбинация с месо са подправките мащерка, майорама и естрагон. За да поеме месото аромата на подправките, първо ги смачкайте в хаванче, а след това ги втрийте в месото. Лютите подправки като чили, люти чушки и чесън също имат леко солен вкус и могат да ви спестят използването на допълнително сол.

Други заместители на солта

За заместители на солта могат да се използват не само подправки. Маслините, например, ще добавят на ястието ви достатъчно количество сол - настържете и добавете на салати, гювечета, запеканки или риба. Солта можете да намалите и като добавите настъргано сирене в ястието. Опитайте да приготвите паста със спанак и синьо сирене без добавена сол. Пригответе салата, в която солта е заменена с маслини и фета сирене.

kak-da-zapazim-svejestta-na-hlyaba_624x500

Как да запазим свежестта а хляба?

Вкусен, ароматен хляб, мек отвътре, с препечена златиста кора отвън. Когато имаме съвършения хляб, не ни трябва нищо друго. Може би единствено масло! И все пак хлябът губи бързо хрупкавата си коричка. Как можем да го запазим пресен по-дълго време?
Виж повече
  • Facebook
  • You Tube
  • Instagram
  • Свържете се с нас
  • Регистрирайте се
  • Политика за поверителност на данните
  • Комисия за защитa на потребителите
  • Политика за бисквитки
  • Условия за ползване на сайта